En na een tv-uitzending kan het opeens wel…

8 april 2018
Sjoerd is 21, spina bifida-patiënt én student dierenarts-assistent. Voor Sjoerd moet er een elektrische rolstoel komen, omdat hij van zijn huidige handrolstoel allerlei blessures krijgt en zelfs morfine moet slikken tegen de pijn van de peesontstekingen.
De elektrische rolstoel moet wel een compacte rolstoel zijn vanwege zijn bestaan als student en straks als dierenarts-assistent.

Zoals het tegenwoordig onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moet, dient hij dus een aanvraag in bij de gemeente Nijmegen.
De gemeente Nijmegen heeft een contract met een leverancier en daar mag Sjoerd zijn rolstoel bestellen (kosten € 10.000,-). Maar helaas heeft de leverancier de rolstoel die hij nodig niet. Een andere leverancier wel. Maar die rolstoel is € 800 duurder.
Die extra € 800 wil de gemeente Nijmegen niet betalen. Sjoerd wordt 8 maanden lang van het kastje naar de muur gestuurd en ondertussen slikt hij al de maximale dosis morfine.

Dan bemoeit het tv-programma Kassa van BNNVARA zich ermee. En –wat wonder– dan kan het opeens allemaal wel. De gemeente past meteen alsnog die extra € 800 bij.
Sjoerd heeft inmiddels zijn nieuwe rolstoel besteld. En hij kan dan stage gaan lopen bij een regionaal dierenziekenhuis.
Het is natuurlijk wel heel erg jammer dat er een tv-uitzending nodig was om Nijmegen het probleem te laten oplossen…

Het betreffende item van Kassa (7 april 2018)

Maar nu het volgende probleem
Maar Sjoerd is er nog niet. Om zelfredzaam te kunnen blijven zal er ook nog een busje moeten komen waar hij met zijn nieuwe rolstoel en hulphond in kan.
Sjoerd heeft een tweedehands busje gevonden dat omgebouwd kan worden. Kosten in totaal ruim € 33.000.
Dat geld heeft Sjoerd niet en via de WMO gaat het ook niet.

Dus is hij nu samen met zijn moeder een actie begonnen om fondsen te werven. Het Spina Bifida Fonds heeft al € 1.500 toegezegd. Een oproep onder vrienden leverde hetzelfde bedrag op. Sjoerd zet zijn saxofoon en zijn handbike te koop – dat wordt misschien nog eens € 1.500. En verder schrijven ze alles en iedereen aan.

Wie Sjoerd ook wil helpen kan het best even een mailtje naar het Spina Bifida Fonds sturen, dan zorgen wij dat het bij hem terechtkomt. Alle bedragen zijn welkom.

> Mail Spina Bifida Fonds

> Artikel BNNVARA (7 april 2018):
Belbus: Gemeente Nijmegen laat rolstoelgebruiker in de kou staan