Het verhaal van Tygo

‘Ik wil dj of goochelaar worden’

Ik ben Tygo en ik ben 12 jaar. Ik heb spina bifida en ik zit in een rolstoel.

Ik woon in Amerongen. Mijn ouders zijn gescheiden. Ik woon bij mijn moeder en ik heb twee broers. Eentje jonger, eentje ouder. Zij zitten niet in een rolstoel. Het is leuk om met mijn broers te spelen. We hebben een trampoline thuis. Ik zit dan mijn broer te treiteren: hij springt op de trampoline en ik probeer hem af te gooien. Ik ben daar heel goed in. We hebben verder twee konijnen en twee katten. De katten zijn mijn favoriet, maar mijn moeder zorgt ervoor.

Mijn dag gaat zo. De wekker gaat ’s ochtends. Ik moet dan een uur op de wc zitten omdat ik anders poep. Dan ga ik soms ook douchen. Alleen op de woensdag of de zaterdag. Op woensdag helpt mijn moeder me, op zaterdag doe ik het zelf. Dan aankleden, ontbijten, tas pakken, jas aan als het nodig is en dan word ik opgehaald.

Paul haalt mij en andere kinderen op met de bus, een soort schoolbus. Mijn broers lopen gewoon naar hun school. Mijn school is in Utrecht. Het is de Mytylschool. We beginnen de dag met welkomstsommen en taal.

Knutselen is niet echt mijn favoriet. We hebben ook gym. Dat vind ik het allerleukste. We hebben een lopersgym en een rijdersgym. Lopers klimmen en klauteren. De rolstoelers hockeyen of voetballen. Met je rolstoel moet je dan tegen de bal aan beuken. Volleybal vind ik het leukst. We zitten dan niet in de rolstoel, maar op de grond. Ik zit meestal voorin bij het net want ik heb de langste armen.

Als de school is afgelopen, ga ik met dezelfde chauffeur weer naar huis. Als ik thuis kom, ga ik gamen en tv kijken. En eten! Ik eet graag alles wat uit Italië komt. Af en toe komen er vriendjes spelen. Ik heb ook verkering en naar dat meisje wil ik toe. Alles is leuk aan haar. Zij zit ook in een rolstoel. Als wij een wedstrijdje doen, win ik. Ik wil niet opscheppen, maar ik ben een van de snelsten.

Van de zomer gaan we naar Brabant. Een camping met veel glijbanen. Dat is geen probleem voor mij want ik word getild. Als ik ga lopen, kan ik je garanderen: ik lig in één seconde plat. Mijn benen staan scheef, maar om ze recht te krijgen moet ik weer een operatie laten doen. En daar heb ik echt geen zin in. Ik ga wel regelmatig naar de dokter voor mijn stoma’s, als die weer eens verstopt zitten.

Later wil ik dj of goochelaar worden. Ik ben ook met muziek bezig. Hardcore, hard-style en house. Als het maar hard is. De kans dat ik goochelaar word, is niet zo groot. Ik kan namelijk helemaal niet goochelen.

> Terug